tips till ett grönare julbord
Det är inte alls svårt att göra julbordet lite grönare och lite bättre. Varför äter vi egentligen det vi äter runt jul? Jo, på grund av traditioner. Visst är det lätt att fastna i traditioner, och svårt att bryta dem. Varför kan det kännas så himla betungande att hitta nya recept och prova nya saker? Vi gör som vi brukar det fungerar ju varje år. Men varför inte försöka? Kanske blir det här året då du bidrar till en bättre miljö genom att välja och välja bort vissa saker. Här kommer några små och enkla tips på hur du kan tänka:
- Försök köpa säsongsodlat
På det sättet slipper vi långa transporter och kan bidra till den lokala odlingen
- Undvik så mycket kött ni bara kan
Vi äter mer kött än någonsin, år 2010 visade statistik att en svensk äter i genomsnitt 85 kilo kött per år. Snacka om att vara giriga och leva i överflöd.
- Skippa risgrynsgröten
Risodlingen har stor inverkan på miljön. Vattendränkta risodlingar orsakar stora utsläpp av metan och riset besprutas med giftiga medel som påverkar både hälsa och miljö, för att inte tala om de långa transportsträckorna.
- Gör egen glögg på ekologiskt vin
Smaksätt glöggen efter ditt tycke och skapa en unik glögg, vilket låter som en riktigt rolig grej, samtidigt som du gynnar miljön.
Bara några av MÅNGA saker du kan göra.
I'm dreaming of a green christmas!