scones med kanel & äpple och blåbärssmoothie

Publicerad 2013-01-24 10:59:30 i inlägg av Emmy

Kommer du hem från skolan eller jobbet och är sugen på något riktigt gott och mättande? Då ska du prova på äpple & kanel-scones och blåbärssmoothie med kokos. Det går snabbt att göra och är lika gott som bullar, bara nyttigare och mer mättande. Win-win.

Börja med att blanda 5 dl vetemjöl (eller siktat dinkelmjöl om du vill vara lite nyttigare), 2 tsk bakpulver, 1 tsk salt och 1 tsk kanel. Häll sedan i 75 gram mjölkfritt smör eller 3 msk rapsolja, olja är nyttigare och går snabbare att arbeta in. Häll sedan i 1 ½ dl havremjölk. Är degen för lös kan du blanda i mer mjöl.

Arbeta degen smidig på en mjölad yta. Kavla ut degen och häll över socker, kanel och ett äpple skuret i småbitar. Rulla sedan ihop det som du gör med en bulldeg och skär rullen i fina bitar. Lägg i bullformar och grädda i 250 grader i ungefär 10 min.

Medan sconesen är i ugnen, gör då smoothien. Enligt mig är smoothie det ultimata mellanmålet eller frukosten eller lunch när man inte orkar göra något avancerat utan bara är sugen på något snabbt, läskande som är nyttigt och ändå mättar. Blanda en banan, kokosflingor, blåbär, soygurt och havremjölk i en blender och mixa. Garnera med några till blåbär. Klart!

bra alternativ till mjölk

Publicerad 2013-01-21 10:58:00 i inlägg av Isa

Om du är en riktig mjölkälskare som beslutat dig att bli vegan - så lovar jag dig att det finns helgrymma alternativ!
Min personliga favorit är Alpro's mandeldryck, som blir din för ungefär 23kr på vilket snabbköp med veganhylla som helst! Den är gjord av vatten och rostade mandlar från Medelhavet, och enligt Alpro själva är den väldigt väldigt nyttig. Det är dock socker i, och den smakar väldigt sött, men det är ju gott och man dricker inte upp allting på en dag!
För dig som inte är så förtjust i sötsaker, så vill jag även rekommendera min personliga favorit #2, nämligen risdrycken! Gjord av råris och vatten, så tyvärr innehåller den inte så mycket olika näringsämnen. På rismjölksfronten finns det dock ett stort utbud av tillverkare! Enligt mig är Carlshamns den bästa, och även den billigaste. Toppenbra, alltså!
Sojadryck är också ett alternativ till mjölk. Ska jag säga vad jag tycker om sojadryck? Jag tycker det smakar hö, och det är äckligt. Alltså ingenting jag rekommenderar!
Sist; men inte minst finns det även något som kallas havredryck! Det är ganska lätt att förstå hur detta smakar även om man inte dricker det, för det smakar precis som havregryn! Men det är ju gott, och finns i om möjligt av ännu fler märken än risdrycker.

tofuwok i kokosmjölk

Publicerad 2013-01-18 12:56:47 i inlägg av Isa

Tofu är en bra grej gjort av sojabönor, och jag använder den väldigt mycket! Igår kväll lagade jag tofuwok, som jag sedan rörde ihop tillsammans med kokosmjölk.
Börja med att hacka 2 st hyfsat stora morötter i valfri form. Personligen tycker jag att stavar är godast, för då behåller de sin krispighet även om man steker dem!
Sedan fräser du morötterna tillsammans med en halv squash, som du redan skärt upp!
Nu hackar du upp ungefär 300g tofu (Kung Markattas naturella är absolut att rekommendera!), som du steker gyllenbrun. OBS du måste krydda mycket med salt och peppar, för annars smakar det ingenting.
Hacka upp ganska mycket vitkål, som du fräser tillsammans med haricot verts. Använd mycket olja för det är ju gott!
Häll ihop alltihop i en ganska stor wokgryta, och kör på högsta temperaturen! Wokiewokie weho!! He i ungefär 2 teskedar grön, alternativt röd currypasta också, och rör omkring riktigt ordentligt.
När de flesta grönsaker har fått lite stekyta, så häller du i två burkar kokosmjölk! Var noga med att röra tills alla klumpar har smält. Nu kan du ju också krydda på mer salt och peppar. Kanske mer chilipasta?
Voila! Servera medris , moch droppa på lite limesaft. Vill man så kan man också ha lite jordnötter på, det är gott!

julmiddag tillsammans med andra vinterbloggare!

Publicerad 2013-01-16 23:21:00 i inlägg av Isa


 
Här om dagen hade vi middag tillsammans med några av våra vänner. Det var väldigt trevligt och mysigt på alla sätt och vis! Vi har samarbetat lite grann med våra vinterbloggar, varje blogg har på olika sätt plockat fram det bästa ur det bästa (julen), och denna middag blev som slutdestinationen i vårt lilla projekt.

Jag och Emmy stod för kvällens huvudrätt. Vi serverade en tofu/spenatpaj som faktiskt blev väldigt god. Vill ni ha receptet så kan ni klicka ->här<-, längst ner på förstasidan!  Den var väldigt enkel att laga faktiskt, i princip bara att röra ihop innehållet i en kastrull, göra pajdeg och sedan skjuts in i ugnen. Så den pajen är ett hett tips från min sida!

Men vad är väl ett julefirande utan juletoner? Amelia och Klara stod för kvällens musik, och skötte sitt jobb väldigt bra. Det spelades noga utvalda jullåtar, välkända och sådana som man inte hade hört förut. Allt blev en perfekt mix, och julstämningen i huset var på topp! Vill du ha tips på den bästa musiken att lyssna på medan snön faller utanför fönstret, så klicka ->här<- för att komma till deras musikblogg!

Tom, Johanna och Emelie har testat sig igenom många flaskor glögg och julmust. De har proppat magarna fulla med pepparkakor, och ägnat mycket tid till att titta igenom några julkalendrar. Med mycket möda har de fått svar på det man alltid vill veta; vad som faktiskt är bäst i test. På middagen bjöd de på några avsnitt ur Lasse-Majas detektivbyrå, samtidigt som vi drack glögg och smaskade pepparkakor som satt fint i magen. Jag tipsar er om att klicka in er på deras blogg ->här<-, för att få veta vilka produkter i juldjungeln som når upp till förväntningarna!

morotsbiffar med champinjonsås och smörstekt sparris

Publicerad 2013-01-16 19:09:00 i inlägg av Emmy

Det du behöver är: en skärbräda, en stekpanna, en kastrull, en matberedare eller mixerstav och en ugnsform.

Hacka 1 gul lök och bryn den i en stekpanna. Blanda sedan den med 1 msk hasselnötter, 500 g morötter, 1 ½ dl sojamjöl (finns i vanliga mataffärer) och 2 msk potatismjöl i en matberedare och mixa det till en färs. Forma sedan biffar så stora eller små du vill ha dem. Sen ska du steka på medelhögvärme i stekpanna! Ett tips är att vända så lite som möjligt på biffarna då de gärna faller sönder om man slänger runt dem för mycket. Lägg biffarna i en ugnsfast form och värm de på ganska låg värme i ugnen medan du gör såsen.

Nu ska du börja med att skära 12 stycken färska champinjoner, fräs dem sedan utan fett så att vätskan ångar bort. Tillsätt 1 hackad gullök och 50 g mjölkfritt smör och låt det sedan fortsätta fräsa någon minut. Blanda nu i 2 msk vetemjöl, 2 dl sojagrädde och 3 dl havremjölk. Koka på medelvärme 5 minuter och krydda till sist med salt, peppar och soja.

VIPS så har du en delikat vardagsrätt att bjuda på!


Är då morotsbiffarna tillräckligt starka för att göra karriär på julbordet?

Den här maträtten är SÅ lätt att göra, för alla, även nybörjarna som knappt rört en kastrull förut. Det var i princip bara att mixa ihop allt i matberedaren och rätten tog cirkus en halvtimme att fixa. Alltså en ultimat vardagsrätt och inte bara en bubblare inför julen!

Kombinationen morotsbiffar-champinjonsås-sparris var otroligt lyckad. Där har du sött salt gräddigt… Dock så måste jag varna alla de som inte gillar morötter, prova inte detta hemma, för er rekommenderar jag inte denna varm(rätt)t.

Och om vi återvänder till julbordssynvinkeln så skulle jag vilja påstå att morotsbiffarna SKULLE kunna lyckas. Grattis morotsbiffar! De kan fungera som en huvudrätt med tillbehör (så som jag tillagade den), men även som ett tillbehör typ en stand-in för den traditionella morotslådan om man vill prova något nytt eller för att ersätta den något tråkiga, vanliga potatisen.

Have yourself a vegan little christmas! 

veganska pizzabullar

Publicerad 2013-01-15 11:59:08 i inlägg av Isa

Runt julen blir det lätt många skidutflykter där det behövs både en och två fikapauser med energirika godsaker. Efter en heldag i skranbacken kan det också vara bra att ha ett stadigt mellanmål redo i skafferiet. Ett bra exempel på detta är pizzabullar, och här nedan finner du ett veganskt recept på dessa.

Du börjar allt med att göra degen till bullarna. Det går till såhär att du häller upp 5dl ljummet vatten i en bunke från en köksassistent. I vattnet blandar du i 3msk olivolja, 1msk socker och 2tsk salt. Sedan smular du i 50g jäst, och rör runt till den har löst upp sig, då du tillsätter i 2dl finkornigt rågmjöl. Efter detta häller du i 10dl specialvetemjöl och låter köksassistenten göra jobbet, medan du rullar tummarna i 10 minuter. När degen är välarbetad ska den jäsa till dubbel storlek. Detta tar ungefär 30-45 minuter, beroende på rumstemperatur.

Medan du väntar på att degen ska jäsa klart, så passar det bra att göra pizzafyllningen som ska vara inuti bullarna. Först hackar du knappt 1dl soltorkade tomater, och lägger dessa i en kopp tillsammans med varmt vatten, så att de mjukas upp.  Efter att du hackat upp en liten lök, fräser du den i lite olja så att även löken blir mjuk. Koka upp 2dl vatten, och häll i 0.5dl tomatpuré. Nu ska du krydda med salt, peppar (gärna chilipeppar), dragon och basilika. Du ska ha i ½msk av dragon och basilika, men det gör ingenting om det blir för mycket. Jag läste fel på receptet och tog i ½dl av varje istället, men det blev gott ändå minsann! 1msk olivolja, och 1msk socker ska också tillsättas i såsen, och tillslut hälls grönsakerna i. Löken, de soltorkade tomaterna och självklart kan du freestylea i några valfria grönsaker! Själv valde jag 1dl gröna, hackade oliver och lite majs. Men detta är ju valfritt såklart, här får man anpassa efter vad man tycker om! Låt såsen koka ihop en stund så att den blir tjockare i konsistensen. Nu kan det även vara dags att sätta på ugnen på 225 grader.

Att handskas med degen medför stor risk att bli kladdig och händerna. Så ta fram alla redskap du behöver redan innan du börjar, så slipper du lämna deg på skåp och lådor sen!

Nu är det dags att ”montera ihop” bullarna! Vält ut degen på ett mjölat bakbord, och knåda den till luften har gått ur så att den inte är luftig längre. Efter att du delat degen i två delar, så kavlar du ut en av dessa till en rektangel stor som en bakplåt ungefär. Bred på fyllningen, precis som du gör när du bakar vanliga bullar. Pensla lite vatten, som ska fungera som klister, på ena långsidan, innan du rullar ihop det hela som en rulltårta.

Dela rullen i 2-3cm tjocka bitar, och lägg varje bit i en muffinsform. Det kan vara lite svårt att få över bitarna till formarna, men efter ett tag får man in det! Jag tyckte att det var lättast att först välta biten, och sen skopa upp den med båda händerna, och bara flytta över den till muffinsformen. Gör likadant med andra degklumpen, och sen har du ungefär 25st färdiga bullar på plåten. Hyvla över lite vegansk ost (denna hittar du i de flesta snabbköp bredvid den laktosfria kosten, och annars finns det i hälsoaffärer) och skjutsa in i ugnen, 10-12 minuter!

Såja, nu har du världens bästa mellanmål! Vill passa på att tipsa om Alpros mandeldryck, helt vegansk och supergod.

vita vidder

Publicerad 2013-01-06 15:41:00 i inlägg av Emmy

God morgon! Eller god dag det beror på hur hurtiga ni är där ute… Idag är det söndag som ni kanske märkt och jag har varit på fotopromenad trots termotetern som visade -14.


frukosttips

Publicerad 2013-01-05 12:04:00 i inlägg av Isa

Som vegan har man inte många frukostalternativ - om man inte har lite fantasi. Man måste komma på något sätt att inte få det att bli ett äpple och en macka, så här kommer lite tips på hur man kan få ihop frukten med kolhydraterna på ett bra sätt!
Här kommer ett grötrecept som går på ett knyck! Äppelgröt vad namnet, och man behöver inte ens koka den. Du gör såhär att du skär upp två äpplen i mixer-vänliga bitar. Sen häller du i 1 dl havregryn, och lite linfrön och lite kokos och mixar ihop detta till en slags gröt! Sen kan du servera detta med kokos, och havremjölk. Tycker man om kanel kan man krydda med detta också!
Har man varit duktig på sommaren och plockat mycket vinbär, så finns det mycket man kan göra av dem! Man kan mixa tillsammans med lite havregryn och Soyghurt (alla tummar upp för Soyghurt!), och så har man en perfekt morgonsmoothie! Denna har dock en tendens att bli lite för sur, men häll i lite socker och saken är fixad direkt!

het soppa för kalla dagar

Publicerad 2013-01-01 18:12:00 i inlägg av Emmy

Här är ett recept på en het soppa som värmer skönt i mörkret. Men ta det med en nypa salt, för jag har hittat på det själv. Oroa er inte, jag har testat detta på mina föräldrar! Tisdag och jag står i affären utan planer och utan recept och det är min tur att laga middag. Jag får helt enkelt improvisera, tänker jag och plockar på mig lite ingredienser.

Du behöver: en skärbräda, en stekpanna, en stavmixer/matberedare/blender
Börja med att fräsa 1 msk riven ingefära, 1 pressad vitlöksklyfta, chilipulver efter smak och thaimixkrydda i olja. Sedan blandar du i någon dl vatten, en grönsaksbuljongstärning och 1 zucchini som är mixad helt slät i en blender. Koka upp och sedan i med en burk kokosmjölk, en liten sked sambal oelek och en sked röd currypasta, glöm inte att smaka av och krydda efter behov! Låt puttra i 10 minuter, toppa med persilja och servera med en tomattoast med vegansk ost.
Underbart gott och fungerar vid alla tillfällen!

Let it snow and eat things that grow!

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela